TapirTactiek

De tapir is een plantenetend hoefdier dat leeft in het Amazonewoud. Dat woud telt meer dan 16.000 verschillende bomen en struiken.

Tijdens miljoenen jaren evolutie hebben veel bomen en planten allerlei afweermiddelen ontwikkeld om niet gegeten te worden: een harde bast, stekels, onsmakelijke of giftige stoffen. Elke boom of plant maakt een ander stofje aan om zich te beschermen tegen vraat door schimmels, parasieten, insecten en zoogdieren.

Een afweerstof in planten wordt pas giftig vanaf een bepaalde hoeveelheid in relatie tot het lichaamsgewicht. Hoe groter dier of mens, hoe meer afweerstof nodig is om giftig te zijn. De tapir voorkomt vergiftiging door van elke soort boom of struik maar een paar blaadjes te eten.

Jij moet net als de tapir kiezen uit 15.000-20.000 verschillende voedingsmiddelen.

In het hoofdstuk “Gezonde voeding” geef ik eenvoudige richtlijnen welke voedingsmiddelen en welke hoeveelheden je het beste kan kiezen.

In veel voedingsmiddelen komen natuurlijke afweerstoffen voor. Door de intensieve landbouw en veeteelt komen daar nog allerlei andere stofjes bij in de vorm van residuen van bestrijdingsmiddelen voor planten en van medicijnen voor dieren. Aan fabrieksmatig samengesteld bewerkt voedsel wordt bovendien nog een hele waslijst productvreemde stoffen onder E-nummer toegevoegd, zoals b.v. conserveringsmiddels.

Van de tapir kun je leren heel gevarieerd te eten, zo natuurlijk mogelijk en van alles slechts kleine hoeveelheden. Veel variatie in zo natuurlijk mogelijke voeding staat enerzijds garant voor het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen en anderzijds voor het verminderen van het risico van schadelijke stoffen.

Met de simpele eettactiek van de tapir kun je vrijwel alles eten zonder je in de toekomst nog verder zorgen te maken of het wel of niet goed voor je is.

Voor wie is de TapirTactiek bedoeld?